UL, Fakulteta za šport

doc. dr. Marta Bon, prof. šp. vzg.

Od skodelice kave do skodelice VODE … hvaležnosti nam morda manjka …?

Leta 1990 je diplomirala in leta 2001 doktorirala na Fakulteti za šport. Od leta 1993 je zaposlena na Univerzi v Ljubljani in se posveča pedagoškemu in strokovno raziskovalnemu delu na FŠ. Sodeluje na predmetih Rokomet, Odnosi z javnostmi v športu in na predmetu Management v športu na Ekonomski fakulteti. Njena bibliografija obsega več kot 180 strokovnih in znanstvenih ter poljudnih del, med drugim je soavtorica štirih knjig. Sodeluje na znanstvenih in strokovnih posvetih in kongresih doma in v tujini.
 
Od devetega leta dalje se je aktivno ukvarjala s športom, igrala je rokomet, in je imela deset let status vrhunske športnice. Igrala je za rokometne klube Mirna, Krka, Olimpija in Krim. Z RK Olimpija je bila med drugim dvakrat polfinalistka evropskega pokala pokalnih zmagovalcev. Nato je igrala pri Krimu in nato kot trenerka do leta 1994 soustvarjala temelje RK Krim, ki je pozneje postal petkrat finalist lige prvakinj. Bila je trikrat selektorica slovenske ženske reprezentance, dosegla prvo medaljo (bron na sredozemskih igrah 1996 in nato še srebro 2015) in prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Bila je predsednica Strokovnega sveta RZS in do leta 2010 članica predsedstva RZS. Leta 2016 je prejela Bloudkovo nagrado za življenjsko delo na področju športa. Bila je članica odbora za vrhunski šport pri OKS. Je tudi podpredsednica vladnega strokovnega sveta za šport. Bila je tudi selektorica ženske reprezentance Švice.

Marta Bon je tudi predavateljica (Lector EHF) v okviru Evropske rokometne zveze. Bila je članica novoustanovljene skupine za ženski rokomet (Women’s Handball Board) v okviru EHF in sodelavka International handball federation (IHF).

Marta Bon je aktivno vključena v aktualna družbena dogajanja. Od leta 2007 je članica mestnega sveta MOL. Bila je pobudnica samostojnega oddelka za šport in je soavtorica Strategije športa v MOL.

Živi med Ljubljano in Dolenjsko, ima dva otroka; ukvarja se s športom; (rekreativno igra tenis, golf, rokomet, odbojko); veliko bere in se ukvarja z zdravim načinom življenja.

Njen moto je: BRIGAJ SE ZASE; postani boljši človek!