Bonistra, direktorica in ustanoviteljica

mag. Jana Bergant

Mag. Jana Bergant je po izobrazbi univ. dipl. ekon. Delala je na zelo vplivnih delovnih mestih. Nazadnje kot namestnica direktorice v podjetju Mercator.
Danes goji ter destilira avtohtona istrska zelišča v hidrolate in eterična olja. Pred osmimi leti je namreč vložila prihranke v hektar rodovitne zemlje. Odrekla sem se službi v Ljubljani in se preselila na podeželje, v slovensko Istro, v dolino reke Dragonje. V divji naravi Istre so jo zapeljala aromatična zelišča in zaljubila sem se v njihove hidrolate, aromatične vodice, ki jih zdaj pridobiva iz zdravilnih zelišč s parno destilacijo. Ustvarila je zgodbo, poslovni koncept, in jo po petih letih prisotnosti izdelkov na slovenskem trgu nadgradila in poimenovala Bonistra (Born in Istra, porojen v Istri). To je tudi ime njenega podjetja, katerega delovanje je veliko širše od »proizvodnje« visokokakovostnih hidrolatov in eteričnih olj. Aktivno sodelujem v različnih strokovnih projektih, v katerih si prizadeva dvigniti prepoznavnost varne uporabe hidrolatov in eteričnih olj v vsakdanjem življenju ter kot pomoč pri zdravstvenih težavah.
Je direktorica in lastnica podjetja Bonistra. Projekt Bonistra podpira tudi prizadevanja za ohranitev kulturne dediščine avtohtonih zelišč, spodbuja zanimanje za gojenje zelišč in nudi strokovno izobraževanje v procesu destilacije s paro. Jana Bergant vodi projekt povezovanja malih proizvajalcev istrskega polotoka (slovenskega, hrvaškega in italijanskega), da bodo lahko deležni skupne prisotnosti na trgu pod eno blagovno znamko.