Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer je diplomirala na Pravni fakulteti Ljubljana. Kot pravnica in tožilka je bila dolga leta zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani in je bila je namestnica temeljnega javnega tožilca. Bila je tudi okrožna državna tožilka, višja državna tožilka.

V okviru Društva državnih tožilcev je leta 2003 dala pobudo za ustanovitev Belega obroča Slovenije, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki mu je predsedovala do nastopa funkcije varuhinje.

Ustanovila je tudi dva sklada, in sicer Plamen dobrote in Hipokrat. Z zbranim denarjem je pomagala vsaj tisoč družinam, v vseh letih delovanja Belega obroča Slovenije pa z različnimi vrstami pomoči več tisoč družinam.

Poleg službenih obveznosti mesečno opravi vsaj 150 ur brezplačnega dela namenjenega ranljivim skupinam.
Njena bibliografija je izjemno bogata. V zadnjih devetih letih je napisala tudi devet knjig, katerih izkupiček je šel v dobrodelne namene. Njeni znani knjigi sta Naše deklice z vžigalicami, Naši dečki z ulice…

Od leta 2013 do 2019 je bila varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije.

O gibanju pravi: "Gibanje je zato lahko način življenja. Gibljemo se v mislih in dejanjih. Smo aktivni, ker mislimo, hitimo , se nenehno ukvarjamo z ljudmi in idejami kako pustiti neizbrisno sled."